İBRETLİK KÜME DÜŞME HİKAYELERİ

Hep yazılarımda belirtiyorum.Gelip geçici sportif başarı değil,kalıcı ayakları üzerinde duran sportif başarı istiyorum diye. Bu yüzden mevcut yönetimimize destek veriyorum uyguladıkları politikalarda.

Kulüplerde yönetimin ne kadar önemli olduğunu en yakın 2 örneğiyle belirtmek istiyorum. Avrupa'nın önemli iki kulübü.Adından söz ettirmiş, belli bir bütçeye sahip,isme sahip iki kulüp.Biri Fransız diğeri İtalyan.

Belki hemen tahmin edenleriniz olur, MONACO FC ve SAMPDORIA .

Monaco'dan başlayalım isterseniz anlatmaya.

Monaco Fransa'ya komşu küçük bir şehir devleti.Fakat turizm sayesinde ekonomik olarak bir çok Avrupa ülkesinden ileride. FC MONACO , bu şehir devletinin takımı. Fransa liginde mücadele ediyor. Monaco devletinin tek takımı olunca haliyle Monaco Kralı'nda desteğini alıyor bu kulüp. Avrupa'nın en köklü kulüplerindendir.


Monaco , Avrupa'da yıllardır kullandığı parçalı yani yarı kırmızı yarı beyaz forma ile bilinir. Hatta Antalyasporumuzun 2 sezondur kullandığı o parçalı forma taraftarlar arasında ''MONACO TARZI'' forma diye bilinir.

Monaco FC , 7 kez Fransa Ligi şampiyonluğu yaşamış,2003-2004 yılında Şampiyonlar Ligi Finali oynamış, Yakın zamanda Avrupa Ligi'nde boy gösteren bir kulüptü. Avrupa'nın en modern statlarından birisi olan , her yıl UEFA Süper Kupası Finaline ev sahipliği yapan ''Stade Louis II'' stadına sahiptir.

Bu maziye sahip dev, Fransa liginde son haftada LYON'a  evinde 2-0 mağlup olarak ligi 18.sırada tamamladı ve küme düştü.



Büyük bir kulüp, yönetim basiretsizliğine uğrayarak küme düştü.Son 2 yıllık süreçte dibe vurarak , devin çöküşünü gözler önüne sermiştir.


Bu devi ne adı,ne yakın tarih başarıları ne de Armasındaki o KRALLIK TACI kurtarabildi.

Gelelim diğer yönetim mağduru kulübümüze , İtalyan Sampdoria .



Sampdoria , İtalya'nın köklü kulüplerinden olmasıyla birlikte üst seviye bir taraftar kitlesine sahiptir. Hem seyirci oranı hem de görsel organizasyonlar ile hep ön planda olan bir taraftar profiline sahiptir.

Sampdoria , sağlam temeller üzerine dayatılmamış , ekonomiden önce sportif başarıyı düşünen bir yönetim anlayışı ile yönetildi son zamanda.Yaptığı flash,maliyetli transferler ile geçen sezon ligi üst sıralarda bitiren , Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazanan bir takımdı.Tabi ki sağlam dayanakları olmayan bu başarı çokta fazla uzun sürmedi.

Sampdoria sezonun ilk yarısı bittiğinde , İtalya liginde rahat ve Avrupa Ligi'nde oynayan bir takım iken ; devre arasında ekonomik sıkıntıya çare bulamayınca etkili oyuncularını elinden çıkardı. Yönetimin oyuncuları elinde tutamamasının yanı sıra,yerlerini iyi dolduramaması felaketi doğurdu.



Takımda çıkan huzursuzluklar,kadro derinliği azalıp oyuncular satılınca düşen kadro kalitesi ard arda kötü sonuçları getirdi. Önce Avrupa Ligi'nden elendi Sampdoria ve sezon bittiğinde İtalya liginde küme düştü.



Sampdoria'nın küme düştüğü son maçda kulüp başkanının taraftarların tepkisine maruz kalmamak için maç bitmeden stadı terkettiğini bir anektod olarak geçmek gerekir. Yine de kulakları çınlamıştır heralde..

Daha 1 sene önce Avrupa kulüpleri arasında kendine iyi bir yer edinme arayışında olan Sampdoria, artık B liginde mücadele edecek.


Yukarıdaki 2 acı örnek çok yakın zamanda yaşandı. Bunları göz önünde bulundurarak , kulübümüzü yönetenleri iyi gözlemlemeli ve Sn.Akıncıoğlu ve ekibinin ''Önce Ekonomi'' politikasının , sadece bir kaç yıl sonra hayata geçecek olan '' MALİ FAIR PLAY '' olgusunu düşünerek hareket edildiğinin bir kanıtıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder