Araştırma : Finansal Fair Play

Hep söylüyoruz , yeri geliyor yazıyoruz çiziyoruz. FİNANSAL FAIR PLAY diyoruz. Özellikle Türk kulüpleri için önemli bir durum. Antalyaspor’umuz için de öyle tabi. Fakat nedir bu Finansal Fair Play ? Kriterler nedir arkadaş? Neye izin verir neye vermez? Kabaca araştırma yapıp kategoriler halinde paylaşalım.

Finansal Fair Play , UEFA’nın dünya futbolunda devrim yaratacak , 2013 yılından itibaren UEFA’ya üye olan her ülke kulüplerinin uymak zorunda olduğu kurallar bütünüdür. Bu kurallar bütünü 1 OCAK 2013’den itibaren yasal olarak yürürlülükte olacak.



UEFA’nın kulüp lisans sistemi kulüpleri şimdiden bu ileriye dönük proje için hazırlanmaya zorluyor. Bu kriterleri ana başlıklar haline getirecek olursak ;

1) Mali Yapı
2) Personel ve İdari Yapı
3) Sportif
4) Altyapı ve Tesis
5) Hukuki

Bu başlıklar altındaki kriterlerin ulaşmasının planlandığı hedefleri bir özetlersek ;

1) Kulüplerin mali konularda daha dikkatli davranmalarını sağlamak
2) Kulüplerin gelir ve giderler düzeylerini uyumlu hale sokmak
3) Kulüplerin tesislerine,altyapısına ve genç futbolculara daha çok önem vermesini sağlamak
4) Kulüplerin yasal yükümlülüklerini zamanında karşılamasını sağlamak.

Önümüzdeki sezon zorunlu hale gelecek olan ULUSAL LİSANS SİSTEMİ de bu kriterler ışığında hazırlanmakta. Kulüpler kendi ülkelerinin liglerinde mücadele edebilmek için kendi federasyonlarından bu lisansı her yıl almak durumunda olacaklar. Ulusal Lisans Sistemi kriterleri de özetçe şu şekilde anlatılabilir ;

1) Başka kulüplere geçmiş dönem borcun bulunmaması
2) Vergi borçlarının bulunmaması
3) Şahıslara borcun bulunmaması

UEFA, federasyonlardan bu bilgileri ve de geleceğe yönelik mali bilgileri ve 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren gelir-gider denge zorunluluğu şartının uygulamasını görmek amacıyla 30 Haziran ve 30 Eylül tarihleri itibarıyla kontrol ederek kendilerine ulaştırılmasını istiyor ve bu kısmen uygulanıyor. UEFA yönetimi, Mayıs 2010'da UEFA Kulüp Mali Kontrol Paneli'ni kurdu. Bu panel, kulüp izleme sürecini yönetmekte ve özellikle lisans alan kulüp tarafından hazırlanıp lisans verene (TFF) sunulan belgeleri kendilerince ve de ilişkili kulüpler açısından da değerlendirmektedir.

Gerek federasyonun kulüplere yaptığı bilgilendirme toplantıların da gerekse UEFA’nın kendi internet sitesinden yayınladığı makalelerde bu kriterlerin ayrıntılarından söz ediliyor.

UEFA yaptığı bilgilendirmelerde kulüplerin uyum süreci için ilk birkaç yıl düşük düzeyde borçlanmasına izin verileceği belirtiliyor. Kriterlerden en dikkat çekeni gelir-gider uyumu. Kulüpler transfer bütçesini yıllık gelirinin belli bir miktarı kadar ayırabilecek.

UEFA yönetimi her fırsatta bu kriterleri uygulamaya koymakta kararlı olduklarını , kriter dışı kalanlara yaptırım uygulanacağını belirtiyor.
Zaten UEFA 2013 Finansal Kriterleri’nden önce kulüplerin Ulusal Lisans Sistemi’ne dahil olması , kriterlere uyulmaması halinde verilecek ilk cezanın lige alınmama olacağını gösteriyor.

Bu kurallar bütününün çıkışını körükleyen en temel unsur milyarderlerin kulüplerin değerini ödeyerek , futbola oyun harici yön verme çabaları olmuştur. Avrupa devi Chelsea’nin satışı ardından gelen ard arda satışlar.. M.City’nin Malaga’nın satışı derken bir satımda Rus ekibi Anzhi’nin satışı.. Futbola resmen tüccar müdahalesi. Rekabet , oyuna göre değer ortamının ortadan kaldırılmaya doğru gidilen süreç.



Yine önemli bir unsur kötü yönetimin köklü kulüplerin tarih olmasını sağlaması. Avrupa’da söz sahibi olmuş önemli ve eski kulüplerin gelir-gider ve yanlış politikalar sonucu kötü durumlara düşmesidir.

Bu finansal kurallar bütününün , Avrupa futbolunda en çok altyapı ve genç oyuncular düzeyinde atak sağlayacağı düşüncesindeyim. Kriterlerden birisi olan Altyapı ve tesis kriteri kulüplerin akademi liglerinde mücadele edecek takımlar açmasını , tesislerin daha fazla önem vermesine yönlendirecek. Bu yöneltim ile birlikte gelir-gider maddesindeki uyum kriteri dış transferde zorunlu kontrol sağlayacağı için birçok kulüp kendi futbolcusunu kendisi yetiştirme ilkesine daha çok başvuracaktır. Buda bence Avrupa futbolunu yeni ayaklar,yıldızlar adına gelişime götürecektir.

Bekleyip göreceğiz..

Yazımda tarihler ve bazı teknik bilgileri aldığım kaynaklar alttadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder